Klant
Meander Medisch Centrum
Locatie
Amersfoort
Gewenste oplossing
Geldrecycling
Product
SafeRecycling RS6_CR5

‘Snel, Veilig en Efficiënt Geldbeheer’- Meander Medisch Centrum

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een van de beste ziekenhuizen van Nederland volgens het jaarlijkse onderzoek van Elsevier (2015). In 2012 behaalde Meander de eerste plaats in de AD Ziekenhuis Top 100. Bij Meander Medisch Centrum werken ruim drieduizend professionele medewerkers, tweehonderd medisch specialisten en tientallen vrijwilligers. Het Meander MC is gerealiseerd aan de hand van de principes van 'healing environment' met eenpersoonskamers, privacy, veel daglicht en overal zicht op de groene omgeving. Ook zijn patiënten en logistieke stromen gescheiden.  De gehele cashflow van dit ziekenhuis wordt sinds eind 2013 verwerkt met de Gunnebo Retail Station – een backoffice munten en biljetten recycler.

'We kijken continue hoe we processen kunnen stroomlijnen', verteld Boudewijn Schols, stafadviseur. 'Voordat we ons oriënteerden op cash management oplossingen hebben we een hele duidelijke en scherpe visie opgesteld voor een snel, veilig en efficiënt geldbeheer'.
Gunnebo Cashrecycler in gebruik bij Meander ziekenhuis

Flexibel En Veilig Geldbeheer

Dagelijks wordt het contant geld van bijvoorbeeld de apotheek, parkeergelden en horeca verwerkt. Alle afdelingen waar contant geld in omgaat zijn aangesloten op de centrale geldstroom van het ziekenhuis en komen samen in Gunnebo's backoffice munten en biljetten recycler. Schols: 'De Gunnebo Retail Station is een belangrijke schakel in ons geldbeheerproces en zo lang er contante betalingen zijn is dit voor ons een efficiënte manier van werken. Voorheen gingen munten en biljetten door verschillende handen en beheerde één persoon de afstortkluis. Dat was niet efficiënt en veilig genoeg. Flexibele werktijden van de afdelingen maken nu ook niet meer uit, de Retail Station staat 24/7 aan en kan altijd nieuwe lades uitgeven en stortingen ontvangen.' 

Backoffice Munten En Biljetten Recycler

's Ochtend zijn kassalades snel gevuld met de vooraf ingestelde hoeveelheid contant geld die gesorteerd per muntsoort wordt uitgegeven. Aan het eind van de dag wordt de gehele muntenlade in één keer in de machine geworpen, de stapel papiergeld aangeboden en staat het personeel binnen enkele minuten zonder telfouten weer buiten. 'Dit maakt Gunnebo's Retail Station uniek! Bij andere aanbieders moeten munten bijvoorbeeld gesorteerd aangeboden worden en is er een gemixte uitgave. Het voordeel ten opzichte van de oude situatie zou te klein zijn en het past niet bij onze visie van een snel en efficiënt geldbeheer, aldus Schols.'

Kostenbesparing Waarde Transporteurs

De prijzen in het ziekenhuis zijn dusdanig vastgesteld dat er weinig wisselgeld teruggegeven hoeft te worden aan de klant, daarnaast zorgt het parkeergeld voor een ruime toevoer van contanten die tekorten van andere afdelingen aanvult. Afgestort geld wordt gerecycled door de machine en de volgende dag opnieuw gebruikt om de kassalades samen te stellen. 'Doordat geld circuleert en hergebruikt wordt hoeven we minder in te kopen bij de waarde transporteurs, dat is een absolute kostenbesparing. Daarnaast zijn de waarde transporteurs door het beperkte aantal handelingen maar enkele minuten op locatie', aldus Schols.

Inzicht In Cashflow

Voor een ziekenhuis en andere zorginstellingen is het geldbeheer niet het primaire doel van het bedrijf, die ligt bij de zorg benadrukt Schols. 'Zeker in deze sector is het een voordeel dat de Retail Station veel werk overneemt, en de veiligheid vergroot. Ook kan op eenvoudige wijze cash-flow rapporten worden gemaakt, waaruit duidelijk wordt, hoeveel transacties er in een specifieke periode waren en door wie deze zijn uitgevoerd.
'Er zijn maar weinig mensen die ons gehele geldstroom kennen en er dus een oordeel over kunnen vellen. Laatst kregen we bezoek van twee accountants, die zeiden dat we het proces goed voor elkaar hebben, dat zie ik als een schouderklopje'.

Lees meer over de Gunnebo Retail Station, Cash Management of neem contact op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Contact Informatie