'Kies voor veiligheid en krijg efficiëntie erbij' – Bouwmaat Amsterdam

Bij Bouwmaatvestigingen gaat dagelijks veel geld om. 'Als je met cash werkt is veiligheid voor klanten en personeel belangrijk', stelt Harko Ebbens, directeur van vijf Bouwmaat franchisevestigingen in de regio Amsterdam. 'Sinds we bij de twee grootste vestigingen gebruikmaken van Gunnebo's Retail Station is deze veiligheid aanzienlijk verbeterd'.

Bouwmaat is een b2b bouwmaterialen groothandel gespecialiseerd in de kleine aannemerij tot tien werknemers die werkzaam zijn in renovatie, onderhoud en kleinschalige nieuwbouw. In de regio Amsterdam rekenen elke week tussen de 2300 tot 2500 klanten af door middel van een cash-, pin- of kredietbetaling. Het aandeel contante betalingen blijft bij Bouwmaat al jaren gelijk. 'Het is een manier waarop klanten hun eigen kasstroom in de gaten kunnen houden'.

Vergroten van de veiligheidsmarge met een sluitende business case

'We blijven altijd nieuwe ontwikkelingen volgen en wisten van het bestaan van backoffice recycling oplossingen voor contant geld. De vraag is echter wanneer het een prioriteit wordt om je in cashmanagement te verdiepen en de investering te doen', aldus Ebbens.

Bouwmaat heeft helaas met onveilige situaties te maken gehad en dit was de trigger om de business case op te stellen. De focus begon dan ook met het vergroten van de veiligheidsmarge voor klanten en eigen personeel, maar ook het versimpelen van de geldstroom binnen de organisatie. De differentiatie naar een personeelsbestand met meer flexibele contracten was nog een extra verandering. Volgens Ebbens moeten de kassalades bij meer personeel snel en bij voorkeur zelfstandig samengesteld en aangevuld kunnen worden.

Binnen één jaar terugverdient

Bouwmaat dacht de gehele business case voor deze cashmanagementoplossing uit, inclusief de mogelijke besparingen aangezien de kosten ergens gedragen moeten worden. 'Achteraf was het gemakkelijk sluitend te krijgen: per vestiging waren we wekelijks 30 uur aan het tellen, controleren, afstorten en tussentijds wisselen van lades. Ook wordt bij ons vaak met briefgeld betaald, waardoor we vrij veel muntgeld moesten bestellen. Dan heb je het met de aanschaf van de backoffice cash recycler al snel over een aanzienlijke kostenverlaging. Gunnebo's Retail Station was op de grootste vestiging binnen één jaar al terugverdient! Na 6 maanden hebben we nog een automaat voor een tweede vestiging besteld', vertelt Ebbens.

Bouwmaat nam al jaren kluizen van Rosengrens Martens af, dat later werd overgenomen door Gunnebo. 'Met Gunnebo hadden we organisatorisch een match en ook het prettige zakendoen namen we mee in onze afweging', licht Ebbens toe.

Gebruik van Gunnebo's Retail Station

De Retail Station is in twee fases ingevoerd. Er is begonnen met het 'kluis principe' en de procedure om geld te storten en nieuwe lades uit te geven. Met een training van Gunnebo kon het personeel zelfstandig in de backoffice aan de slag. Later zijn de geld bestellingen en afstortingen geoptimaliseerd. 'We bestellen nu ook minder geld, precies zoals Gunnebo ons als voordeel geschetst heeft', aldus Ebbens.

Voorheen werkte Bouwmaat met het vier-ogen-principe waarbij het tellen van de kassalades en afstorten van geld altijd met minimaal twee personen gebeurde. De oud hoofdcassière Mareike vertelt dat er bij de Bouwmaat grote hoeveelheden contant geld doorheen gaan, wat voor haar voelde als een grote verantwoordelijkheid. 'Nu vervangt de Retail Station één paar ogen: medewerkers kunnen zelf hun kassalades uit laten geven, geld wisselen en aan het eind van de dag afstorten. Binnen vijf minuten staan ze weer buiten en ik kan me met andere werkzaamheden bezighouden'.

Bouwmaat kon voor Gunnebo's backoffice Retail Station eenvoudig een sluitende business cases opstellen en met de ingebruikname een grote verantwoordelijkheid bij haar personeel weghalen. 'We kozen voor veiligheid en krijgen efficiëntie erbij. De Retail Station is een gebruiksartikel, het gebruikersgemak en functioneren zijn erg belangrijk voor onze tevredenheid', vult Ebbens aan.

Lees meer over de Gunnebo Retail StationCash Management  of neem contact  op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken. 

Geldverwerking-Bouwmaat-Ebbens
Gunnebo-geldverwerking-Bouwmaat-Amsterdam